Otevřený dopis radě KAuM ČR 28.9.2018

Otevřený dopis radě KAuMČR     28.9.2018

Vážená rado,

To co předvádíte  tento rok je hrůza !!!

Vždy byla rada servis pro kluby a modeláře a hájila jejich zájmy… teď nevím z jakých důvodů jste se stali diktaturou která nemá obdoby!!!

Pokud měsíc  po skončení žákovského mistrovství  ,kde nikdo nikoho neseznámil s připravovaným výmyslem vydáte zápis, kde úplně měníte koncepci žákovských kategorií , bez vědomí  klubů a lidí , kteří s žáky pracují – nemohu reagovat jinak !!!

Proč  a na čí popud bylo rozhodnuto od stolu o tom, co se ruší a co zavádí?

V zápise je napsáno, že letošní MČR proběhlo v termínu a dle propozic a pravidel….

Proč  tam není zmínka o tom, že se zkracovaly jízdní časy?- Důvod prej byl – že by se to nestihlo…

A jak to chcete stihnout , když jste přidali další kategorii?- to se v Mostě pojede 6×1 minuta?

Zrušili jste kategorii  ESG12- víte vůbec co jste napsali za blábol, jako odůvodnění?  V kategorii, kde jsou libovolné podvozky napíšete , že byly špatně dostupné….

Přitom tato kategorie byl vrchol pro děcka…

Berete vůbec v potaz , že dráha pro plastové autíčka musí být připravena jinak , než pro stávající kategorie? A že to nejde odjet plasťáky a potom teprve připravit dráhu pro ty stávající aby mohli trénovat a zajet dráhu?

Jak by jste to teda stíhali….

Rád bych věděl, proč, jak a kdo stojí za touhle myšlenkou , jak je možné, že jste to s nikým nediskutovali a odsouhlasili ? …argumenty,  že se to jezdí v Mostě jsou chabé , protože je to lokální záležitost  a pokud má rada dostatek prostředků, aby podpořila vznik nové kategorie tak prosím-

Ale proč to někomu nutíte ?

Vyjádření Pavla je pouze alibistický kus papíru – co to je za argument, že letečtí  litují, že nevzali drony?

Že potřebujete větší počet účastníků na mčr, tak jako rada uspořádejte MČR plastových autíček v nějakém nákupním středisku v předvánoční době, kde by se určitě dalo odchytit plno zájemců o to aby se stali mistrem republiky- startovné 50 korun, což je registrační poplatek za známku SMČR  a máte členů habaděj….

Pokud chcete dělat radikální změny, tak se raději vrhněte na to co se na nefungujících stránkách již mnoho let skrývá pod tlačítkem program rady- prezentace…

Co je to za prezentaci, když stránky nefungují ?

V sekci kluby je 41 klubů.. kolik z nich je funkčních? – já jsem napočítal  menší polovinu…

O licencích se ani nebavím a složení rady krom zápisu se člověk taky nedozví…

Ve vyjádření  Pavla na reakce  zminil, že v rámci soustředění  mládeže budou rozdány podvozky PR a motory 16D

Proč o tom není ,  měsíc před plánovanou akcí oficielní zmíňka ?- žádný termín, ani poznámka- jen  se to pár lidí dozvědělo, a mě bylo řečeno , že to bude den SMČR  v Mostě….

Co to je zase za tajemna a kličkování ?

Připadá mi to, že v tichosti se domluvíme a po sousedsku si  to rozdělíme ….

Když vznikl a byl zveřejněný zmiňovaný  zápis rady – hned jsem volal Tomášovi…

Ten mě ujišťoval , že pokud bude většina lidí co jezdí s dětmi proti změnám , že bude iniciovat další jednání , ale nic se nestalo…

Já jsem obtelefonoval  lidi , řekl mu stanovisko a nic … Rada přece má svou pravdu a moc rozhodnout…

Já osobně proti plasťákům nic nemám, respektuju je, ale nezajímají mě jejich pravidla a nechci jim nutit naše plechovky- tak ať nám prostřednictvím rady taky nenutí  ty svoje!!!

Jestli mají takovou republikovou základnu jak tvrdí- uspořádejte jim mistrovství a hotovo!!!

Pavel se ohrazuje leteckýma modelářema…  dovedeš si představit, že by jsi  jim řekl ,že se zavádí nová kategorie a do kategorie větroňů bude nová populární kategorie pouštění papírových draků???

Hoši – proberte se! Dejte do kupy stránky, ať můžete naplnit to co je na stránkách ve vašem programu- prezentace… , a  zamyslete se nad tím, jak podpořit kluby, které dělají s dětmi a ne jak jednoduše utratit peníze za nefungující hračky…

Je to můj názor- nikomu ho nenutím, ale není mi jedno jak to tady nefunguje!!!

Jiří Míček

Reakce rady KAuM

  1. „Proč a na čí popud bylo rozhodnuto od stolu o tom, co se ruší a co zavádí?“

Nic nebylo uděláno od stolu, na konferenci automodelářů vystoupil Kamil Šlachta s myšlenkou začlenění hard plastik modelů do pravidel a podvědomí SMČR KAuM. Jeho tvrzení bylo a stále je opodstatněný celosvětový trend nejen práce s dětmi. Po jeho zvolení do rady bylo některými účastníky řečeno „ukaž, co dokážeš“.

  1. V zápise je napsáno, že letošní MČR proběhlo v termínu a dle propozic a pravidel….Proč tam není zmínka o tom, že se zkracovaly jízdní časy?- Důvod prej byl – že by se to nestihlo…

Na MČR žáků 2018 bylo na základě konzultace s vedoucími jednotlivých zástupců klubů odsouhlaseno zkrácení jízdních časů a to bez ohledu na právo pořadatele upravit časový plán bez této konzultace. „Právo pořadatele uvedeno v propozicích na MČR žáků a mládeže 2018“

  1. A jak to chcete stihnout, když jste přidali další kategorii?- to se v Mostě pojede 6×1 minuta?

Podle dlouhodobých zvyků se MČR mládeže vždy uvažovalo na 3 dny. Přeci jen to není seriál, ale mistrovství ČR. Tento harmonogram bude uvažován i pro rok 2019 MČR mládeže – pátek až neděle.

  1. Zrušili jste kategorii ESG12- víte vůbec co jste napsali za blábol, jako odůvodnění?  V kategorii, kde jsou libovolné podvozky napíšete , že byly špatně dostupné….

Ano kategorie ESG12 byla zrušena nejen na základě dostupnosti (myšleno finanční) to znamená, pokud chce být žák úspěšný, musí investovat nemalé finanční prostředky ke konkurence schopnosti.

  1. Berete vůbec v potaz , že dráha pro plastové autíčka musí být připravena jinak , než pro stávající kategorie?

Toto tvrzení bohužel již není pravdivé, jelikož předpokládám, že tvůrci dopisu nebyla dokonale prozkoumána a vyzkoušena nastavení modelu dle pravidel, která vyjdou v prosinci 2018. nemohou toto tvrzení opřít o skutečnost. (autor Kamil Šlachta)

  1. A že to nejde odjet plasťáky a potom teprve připravit dráhu pro ty stávající aby mohli trénovat a zajet dráhu?

Jelikož otázka 5. není opřena o fakta, není tato otázka věcná.

  1. Rád bych věděl, proč, jak a kdo stojí za touhle myšlenkou , jak je možné, že jste to s nikým nediskutovali a odsouhlasili ?

Tato myšlenka vznikla již na konferenci automodelářů 2018, kde s touto myšlenkou a její obhajobou vystoupil Kamil Šlachta, z tohoto vyplývá, že za touto myšlenkou stojí Kamil Šlachta, diskutoval a ověřoval ji se členy klubů MC SRC Most, MK Most, SRC Chomutov, SRC Slaný, MK O2 Ostrov a některými členy účastnícími se MS ISRA.

  1. Ale proč to někomu nutíte ?

Nikdo nikomu nic nenutí, pokud bude nějaký žák zájem startovat s maketou jeho oblíbeného modelu či značky, bude mu to umožněno v rámci daných pravidel. Pokud tato myšlenka ať již z jeho vůle či nátlaku vedoucího bude zatracena, Může si užít volna mezi závody, či si prohlédnout závody maket. Startovat nemusí.

  1. Vyjádření Pavla je pouze alibistický kus papíru – co to je za argument, že letečtí litují, že nevzali drony?

Není to jen vyjádření Pavla, ale i praktická zkušenost lidí pracující nejen v oboru automodelářů.

  1. Co je to za prezentaci, když stránky nefungují?

Stránky KAuM jsou nyní v kompetenci Kamila Šlachta a Kamila Velána (členové MK Most), kteří mají za úkol postupného revidování stránek a zajištění jejich funkčnosti.

  1. V sekci kluby je 41 klubů.. kolik z nich je funkčních? – já jsem napočítal menší polovinu…

Ve věci funkčních a nefunkčních klubů jsou dělány zákonné kroky pro jejich zrušení. Svaz modelářů tuto pravomoc nemá. Jelikož se jedná o právní subjekty, musí jejich zrušení učinit soud.

  1. Proč o tom není , měsíc před plánovanou akcí oficielní zmíňka ?- žádný termín, ani poznámka- jen  se to pár lidí dozvědělo, a mě bylo řečeno , že to bude den SMČR  v Mostě….

O termínu konání akce „seznámení s autodráhou v Mostě“ bylo jednáno celé léto. Některé kluby (AMK – SRC České Budějovice) oznamovali Kamilu Šlachtovi o nevhodnosti termínu pro jejich klub. Bohužel z důvodu plánované rekonstrukce objektu, ve kterém je autodráha MK Most nebylo možné tento termín změnit.

  1. Co to je zase za tajemna a kličkování ?

Žádné tajemno a kličkování není prováděno, přesto že je to akce klubu konaná nad rámec kalendáře SMČR byly cca měsíc před plánovanou akcí rozeslány propozice, ve kterých bylo uvedeno, jakou akci MK Most dobrovolně pořádá.

  1. Pavel se ohrazuje leteckýma modelářema… dovedeš si představit, že by jsi  jim řekl ,že se zavádí nová kategorie a do kategorie větroňů bude nová populární kategorie pouštění papírových draků???

Je to velmi zajímavé přirovnání. Troufám si tvrdit, že na počet modelářů jsou celosvětově hard plastik na výši. V době kdy do ČR přišla kategorie PR 24, bylo pole modelářů v ČR zvláštně rozladěno. To stejné se děje v současné době. Bohužel toto rozladění nemá na svědomí samotný model ale neochotu vlastních modelářů cokoliv respektovat. Zdůrazňuji „respektovat“ ne měnit.