Mistrovství ČR lodních modelů kategorie „C“ s mezinárodní účastí, Turnov 23. až 25. 02. 2024 – Zpráva o akci a výsledky

Mistrovství ČR předloze věrných modelů lodí s mezinárodní účastí, spojené s výstavou pro veřejnost skončilo v neděli 25. února 2024 úderem třinácté hodiny, kdy se všichni účastníci rozjížděli domů.

Pro organizátory z KLoM ADMIRAL Jablonec nad Nisou však začala jeho horká fáze v o dva dni dříve, kolem pátečního poledne. Tehdy jsme se začali sjíždět do místa konání soutěže a připravovat vše pro příjezd přátel modelářů a jejich modelů. Místem konání letošní akce bylo město Turnov a hostitelem tamní Muzeum Českého ráje. To poskytlo dostatečný prostor pro konání našeho letošního modelářského svátku. Jak řekl při předávání cen jeho ředitel, Dr. Jan Prostředník, „Muzeum Českého ráje se prezentuje jako muzeum šperku a drahých kamenů, tak jsme si říkali, že nebude špatné mezi výstavy vložit i něco neotřelého, co tu navíc nikdy nebylo. Když jsem si ale nyní vystavené modely procházel, tak musím konstatovat, že jsme od své specializace vůbec neuhnuli. Ty lodě jsou skutečné šperky!“   Návštěvníků tedy bylo opravdu hodně a výstava v Turnově vzbudila rozhodně pozornost. O čemž svědčí i její odraz v místních mediích (https://www.turnovskovakci.cz/foto-tydne/unikatni-dvoudenni-vystava-v-muzeu/). Celkem si jen na naši výstavu, dle informace od vedení muzea, zakoupilo vstupenku 300 dospělých návštěvníků. Děti do 15 let měli vstupné zdarma. Za sobotu a neděli si také dalších 200 návštěvníků zakoupilo vstupenky do celého muzea. Úctyhodných, řekněme, 800 návštěvníků za 11 hodin, kdy byla výstava otevřena veřejnosti. Tím, že na popisných štítcích modelů byly nejenom základní údaje o modelu, ale také krátká informace o historii nebo účelu předlohy modelu, mohli návštěvníci odejít obohaceni nejen o optický dojem z výstavy, ale také o četné informace o vývoji mořeplavby. Každý návštěvník také obdržel informační skládačku o našem sportu (které jsme měli připravené již pro mistrovství světa NAVIGA „C“ v roce 2023) a další upomínky, jako například vystřihovánku plachetnice ADMIRAL z dílny J. Kreisela. Informaci o akci se podařilo umístit na informační weby regionálního charakteru (https://edulk.cz/kalendar/case:event/id:274/cgId:436507) i celostátní (https://www.kudyznudy.cz/akce/mistrovstvi-cr-lodnich-modelu-kategorie-c-s-mezina). Upoutávka na naší akci odezněla 24.02. ráno i v ČT1 na Déčku (decko.cz/tamtam; http://www.decko.cz/tamtam).

Vraťme se ale k soutěži samotné. Během pátečního podvečera a v sobotu ráno přijeli prakticky všichni přihlášení účastníci. Jen ojediněle přes Trutnov. V soutěži tak bylo nakonec přes 70 modelů ve všech osmi kategoriích. Od plachetnic, přes motorové lodě, miniatury, diorámy, modely v lahvích, miniatury po stavebnice z různých materiálů. Modelů od českých modelářů soutěžilo 52. Polští přátelé přivezli do soutěže dalších 16 modelů a dva modely přijely ze Slovenska. Dvě komise rozhodčích během soboty přidělily své body a rozhodly o lesku medaile, kterou model obdrží, či neobdrží. V neděli tak bylo celkem rozdáno 18 zlatých medailí, 33 stříbrných a 17 bronzových. Jen dva modely zůstaly bez medaile, a to také svědčí o vysoké kvalitě zúčastněných modelů (výsledková listina viz níže). Modeláři si své setkání užili v četných diskusích nad modely a svými pracovními postupy. Na sobotní večer se podařilo zajistit v jedné z místních pizzerií dostatečný prostor proto, aby se téměř všichni přítomní účastníci (asi 40) mohli společně setkat. Byla to ideální možnost poblahopřát dlouholetému předsedovi KLoM ADMIRAL, rozhodčímu i organizátorovi dění v sekcích „NS“ a „C“, Zdeňkovi Tomáškovi k narozeninám. Jen několik dní před naší akcí totiž oslavil osmdesát let.

Nedělní dopoledne strávili organizátoři přípravou diplomů, medailí i cen a závěrečného ceremoniálu. Závodníci zatím trpělivě čekali. Konečné předávání medailí provedli Dr. Jan Prostředník, ředitel Muzea českého ráje a pan Maciej Poznański, šéf sekce C světové organizace lodních modelářů NAVIGA. Organizátoři odměnili poučnou knihou autora modelu s nejvyšším hodnocením a nejlepšího juniora. Muzeum Českého ráje věnovalo nejlépe hodnocenému modeláři v každé kategorii drobný dárek. Konečně. Naši polští přátelé z Koszalińskiego Plutonu Modelarskiego věnovali 4 juniorům stavebnici a diplom Puhar Pod But.

Další akcí, kde se potkáme, budou mistrovství Polska, které se tradičně odehrají ve slezské Olešnici už v dubnu a v polovině září se v bulharském Burgasu uskuteční mistrovství Evropy světové organizace lodních modelářů NAVIGA. Na toto mistrovství Svaz modelářů ČR a jeho Klub lodních modelářů samozřejmě vyšlou naše reprezentanty.

Letošní Mistrovství ČR uspořádal Klub lodních modelářů ADMIRAL v Jablonci nad Nisou. Věříme, že patří mezi ta vydařená a bude se na něj vzpomínat v dobrém. Třeba i proto, že vedení muzea všem závodníkům a jejich doprovodu umožnilo bezplatnou prohlídku svých expozic. Těšíme se tedy na další republikovou soutěž, která proběhne v první polovině roku 2025, možná na zámku v Doksech. Rozhodně však proběhne mimo plesovou sezonu. Sehnat pro naše modely dostatek stolů byl v únoru pro kolegy z muzea Českého ráje problém. Ještě že byly jarní prázdniny…

Martin Tomášek, Vedoucí sekce C