Mistrovství Evropy NAVIGA C, Burgas (BG), 09 – 15. 09. 2024

Po pěti letech se pořadatelství Mistrovství Evropy modelů kategorie C vrátilo do bulharského Burgasu. Opět byly pro představení modelů lodí divákům i účastníkům využity prostory Maritime centra (Maritime cultural Center Burgas), které se nachází v prostředí přímořského parku blízko centra města i nábřeží Černého moře. Bohužel ale, stejně jako v minulosti, nezajistili organizátoři dostatek prostoru pro důstojné vystavení modelů. Některé modely stály i ve třech řadách vedle sebe, což bylo škoda pro návštěvníky i další modeláře. Nebyly ani seřazeny podle kategorií.

Cesta jádra naší reprezentace do Burgasu, spolu s modely, proběhla v dobré náladě svazovým minibusem. Celých 1800 km bylo nekonečných a vzhledem k deštivému počasí úmorných, ale v cíli se počasí umoudřilo. Trápily nás jen zprávy o povodních v naší domovině. V průběhu mistrovství byl prostor i na tematické výlety do okolí, např. do Nesebaru a ochutnávku slanosti vod Černého moře. Přirozeně také místní kuchyně…

Po příjezdu jsme se registrovali a vybalili modely svoje i ty, které byly naší šestičlenné výpravě svěřeny dalšími reprezentanty, kteří se nemohli mistrovství Evropy zúčastnit osobně. Celkem sem 9 zemí vyslalo do soutěže 238 modelů, z toho 35 juniorských. Zejména Rumunsko plně využilo počtu modelů, které dle pravidel mohlo do soutěže vyslat.

Češi dovezli celkem 21 modelů všech kategorií, z toho 4 juniorské. Výsledky u přísných komisí byly dobré, celkem 20 medailí, 3 zlaté, 7 stříbrných a 10 bronzových, z toho junioři obdrželi 1 stříbrnou a 3 bronzové. Poslední model ze stavebnice o bod na bronzovou medaili nedosáhl.

Nicméně je nutno konstatovat, že práce rozhodčích, jejíž odraz nalézáme ve výsledkové listině, příliš upomíná na jejich soustředění na detail, nikoliv na tak významnou položku hodnocení modelu, jakou by měl být vklad práce ve srovnání s ostatními modely.

Úspěšnost české reprezentace byla ale 95 procent, což je více než povzbudivé. V konkurenci modelů, které byly shromážděny, jsme se tedy rozhodně neztratili.

Zlaté medaile opět obhájili v kategorii C3D Vladimír Mareš s Le Gros Ventre a Petr Šimek s La Renommée, oba s 98 body. Tyto modely jsou dle mého názoru absolutní světovou špičkou ve své kategorii. Další zlatou medaili obhájil Lubomír Jakeš s Torpédomety s 95,67 bodu.

Nejvíce bodů na ME obdržel Wieslaw Kochanek z Polska za papírový model DKM Scharnhorst v měřítku 1:200, a to 99,33 bodu.

Bohužel pořádání Mistrovství Evropy v Bulharsku opět nepřilákalo žádné účastníky z bývalých tzv. západních zemí. Účastnil se pouze jeden nizozemský rozhodčí. Současný průběh mezinárodní soutěže světové organizace lodních modelářů NAVIGA není bohužel vnímán jako dostatečně atraktivní. Je to problém, který se opakuje a stupňuje.

Nicméně, opět začíná příprava na další sezónu, která, kromě Mistrovství České republiky, přinese také další Mistrovství světa. To je plánováno do Polska, snad do blízkosti Gdaňska a Elblagu. Věřme, že podmínky pro diváky i práce rozhodčích budou na vyšší úrovni, než se podařilo zajistit v Burgasu.

 

Za výpravu ČR Ondřej Mráz a Martin Tomášek